Criză energetică

Criza energetică (Energy crisis) se referă la o situație de piață, cu dezechilibre profunde, cauzată de evoluții anormale ale prețurilor resurselor energetice. În principiu, aceasta se referă la orice problemă de aprovizionare cu resurse energetice, întâmpinată de o economie. Când într-o economie există probleme de aprovizionare cu resursele energetice are loc o creștere generalizată a prețurilor. Aceasta afectează atât firmele din aval, cât și populația. Când creșterile de prețuri sunt semnificative, costurile firmelor din aval se majorează și acestea sunt obligate să crească prețurile. Astfel este generată o spirală inflaționistă în economie.

criză energetică
Crisis icons created by GOWI – Flaticon

Efectele acestor crize se răspândesc cu rapiditate, deoarece majoritatea activităților economice sunt dependente de energie. Un exemplu de criză energetică este cel din 2021. După doi ani de pandemic rezervele de gaz metan din țările lumii au ajuns la minime istorice și a existat riscul unei penurii. Pe fondul creșterii cererii, prețurile au explodat și au alimentat un puternic efect inflaționist.

Această criză s-a accentuat în 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina. În urma declanșării acestui război de agresiune, statele occidentale au impus o serie de sancțiuni Rusiei. De exemplu, au fost impuse restricții pentru exporturile de petrol și de gaz. Reducerea exporturilor a contribuit la accentuarea crizei energetice de pe continentul european.