Dedolarizare

Procesul de dedolarizare (Dedollarization) este unul prin care o țară încearcă să-și reducă dependența de dolarul american. Fenomenul a putut fi observat în special la țările cu monede slabe, în care cetățenii au ales să utilizeze dolari pentru că aceștia au un curs de schimb mai stabil. Dintre măsurile care pot fi luate de un guvern pentru a atinge obiectivul dedolarizării, menționăm:

  • diversificare rezervelor valutare; După cel de-al doilea război mondial, dolarul american a fost principala rezervă valutară a lumii, dar în prezent există alternative. Astfel, o țară poate opta pentru păstrarea unei părți a rezervelor în euro sau yeni.
  • promovarea utilizării monedei proprii în tranzacțiile interne și internaționale. Această politică va avea succes doar dacă se va obține stabilitatea pe termen mediu și lung a monedei naționale. Stabilitatea monedei naționale le va da încrederea necesară comercianților.
  • restricționarea prin lege a tranzacțiilor interne în dolari americani;
  • etc.

 

dedolarizare
Cut icons created by juicy_fish – Flaticon

Acest proces este unul complex și dificil de realizat. Dolarii intermediază majoritatea tranzacțiilor internaționale și nu este clar cu ce ar putea fi înlocuiți. Dedolarizarea totală este un obiectiv a cărui realizare nu pare posibilă. Cotațiile internaționale ale mărfurilor sunt exprimate în dolari americani și agenții economici implicați în comerțul internațional nu pot evita utilizarea lor.