Desktop ca Serviciu (Desktop as a Service – DaaS)

Prin Desktop ca Serviciu (Desktop as a Service – DaaS) înțelegem un serviciu de tip cloud computing prin care un utilizator poate achiziționa acces la unul sau mai multe calculatoare virtuale. O companie care solicită servicii de închiriere calculatoare virtuale va avea posibilitatea să-și eficientizeze infrastructura IT. Când va utiliza stații virtuale le va putea ajusta cu ușurință puterea de calcul, în funcție de fluctuațiile de personal. Astfel, își va ține mai ușor sub control costurile.

Acest tip de produs prezintă și unele dezavantaje. De exemplu, multe companii ar putea să se teamă pentru securitatea datelor procesate în cloud. Un alt dezavantaj al tehnologiei este că orice cădere a serviciilor de internet poate bloca activitatea firmei. Pentru a evita acest risc, o firmă ar trebui totuși să asigure stații de lucru cu o putere minimală de calcul. În acest fel, în lipsa accesului la calculatoarele virtuale, angajații ar putea continua să lucreze.

desktop ca serviciu
Computer icons created by POD Gladiator – Flaticon

Serviciile de acest tip le permit companiilor să se extindă fără să efectueze investiții semnificative în infrastructura tehnologică. Firmele vor putea achiziționa stații de lucru cu funcționalități minimale și acces la produsele de tip desktop ca serviciu. Acestea își vor putea ajusta puterea de calcul în funcție de evoluția numărului de angajați.