În economie, conceptul de exit se poate referi la mai multe lucruri diferite. În esență, acesta descrie ieșirea de pe o piață, dintr-o firmă, dintr-o investiție etc. Termenul se traduce prin ieșire și este folosit deja extensiv pentru marcare traseelor de evacuare a clădirilor.
(1) Ieșirea unei firme de pe o piață sau dintr-o industrie. Exitul se poate produce prin vânzarea operațiunilor către o firmă concurentă sau prin vânzarea activelor. O firmă va părăsi o piață atunci când scade cererea, când nu poate produce la prețuri competitive etc.
(2) Ieșirea unuia sau mai multor acționari din acționariatul unei companii. De exemplu, investitorii într-un start-up își vor face ieșirea din acționariat prin vânzarea de acțiuni. Acest tip de exit este motivat de necesitatea obținerii de numerar, de dorința de a profita de o evaluare ridicată, de declinul firmei etc.
Practic, ieșirea de pe o piață este motivat de dorința de a stopa pierderi sau de a utiliza mai bine capitalul. Ieșirea dintr-un acționariat poate să aibă loc și în momentele bune ale firmei. Vânzarea acțiunilor are ca scop maximizarea capitalului investit.