Investiție

O investiție (Investment) reprezintă achiziția de active imobilizate sau titluri de valoare pentru a obține câștiguri viitoare. Investiția are rol de conservare și creștere a valorii capitalului. Speranța investitorilor este că vor obține venituri directe sau indirecte, din aprecierea activelor. Într-un sens mai larg investiția reprezintă banii, efortul, timpul etc. utilizate pentru a obține un avantaj sau un profit. Din punct de vedere al teoriei economice, investiția se referă la achizițiile care sunt utilizate cu scopul de a crea avere.

investiție
Money icons created by Freepik – Flaticon

Investițiile pot fi publice, când sunt efectuate de către o structură a statului, sau private, când sunt realizate de companii sau indivizi.

Investițiile publice nu urmăresc obținerea profitului. Statul, prin structurile sale, finanțează construcția de străzi, școli sau spitale care reprezintă infrastructură de suport pentru societate.

La nivel de indivizi, cea mai simplă formă de investiții o reprezintă achizițiile de locuințe. Aceștia au libertatea să investească și alte active, precum acțiuni sau participații în fonduri de investiții. Investitorul achiziționează active cu speranța că acestea se vor aprecia și vor genera un profit.

Investițiile firmelor sunt cel mai ușor de înțeles. Companiile fac investiții în special pentru a se dezvolta. Acestea finanțează activități de cercetare & dezvoltare, construcții de facilități, dezvoltare de linii tehnologice pentru a-și crește capacitatea de producție. Veniturile obținute din vânzări sunt principalul obiectiv al celor mai multe firme. Desigur, există și firme care se limitează la a face investiții financiare.