Prin finanțe culturale (Cultural finance) ne referim la un domeniu interdisciplinar recent care analizează modul în care elementele culturale influențează comportamentul financiar al indivizilor. Finanțele culturale fac parte din domeniul larg al economiei comportamentale. Acestea studiază efectele pe care le au elementele culturale și sociale asupra deciziilor financiare. Practic, valorile culturale, normele sociale, experiența personală influențează percepțiile și atitudinile indivizilor față de cheltuieli și investiții.
Investitorii își pot ajusta strategiile pe baza valorilor și convingerilor personale. De exemplu, există investitori care evită plasamentele în companiile care au susținut efortul de război din Germania nazistă. De asemenea, există și investitori care evită să achiziționeze titluri de valoare emise de companii poluante.
Înțelegerea modului în care funcționează poate fi aprofundată atunci când comparăm indivizii din culturi diferite. De exemplu, în Germania se pune accentul pe economisire, pe când în SUA se încurajează utilizarea creditelor.
Înțelegerea culturii și particularităților sociale le permite companiilor din domeniul financiar să elaboreze strategii ajustate.