FIRE (Financial Independence, Retire Early)

FIRE (Financial Independence, Retire Early) este o mișcare, apărută în SUA în 1992. Această mișcare presupune ca indivizii să adopte un program agresiv de investiții prin care să-și obțină relativ rapid independența financiară. Ei ar trebui să aibă opțiunea de a se retrage din activitățile lucrative la o vârstă timpurie. Această mișcare a fost propusă de către Vicki Robin și Joe Dominguez în lucrarea Your Money or Your Life. Indivizii trebuie să adopte o viață frugală, să economisească masiv și să facă investiții recurente, de 50-70% din venituri.

FIRE
Image by macrovector on Freepik

Adepții FIRE se pot retrage din activitate când portofoliul lor de investiții depășește de 30 de ori cheltuielile lor anuale. Ulterior, pentru a nu fi nevoiți să se întoarcă în activitate, aceștia ar trebui să-și limiteze retragerile anuale, din portofoliu, la cel mult 4% din valoarea sa. În acest fel, portofoliul ar putea să-și conserve valoarea o perioadă cât mai lungă de timp.

Această metodă poate avea succes, dar ea este greu de implementat de către cei care au venituri mici. Persoanele care au venituri relativ scăzute nu își permit să adopte nici măcar un stil frugal de viață cu un cuantum de până la 50% din acestea.