Forța de muncă ocupată (Employed labor force) este formată din toți angajații dintr-o economie. Astfel, valoarea indicatorului este egală cu toți indivizii care își vând forța de muncă în condiții stabilite contractual. Acest indicator ar putea fi calculat ca o diferență între forța de muncă totală și cea disponibilă pentru angajare.
unde,
- Fmo – forță de muncă ocupată;
- Fmt – forță de muncă totală;
- Fmd – forță de muncă disponibilă.
Altfel spus, partea ocupată a forței de muncă se referă la toți angajații dintr-o economie. Forța totală de muncă totală reprezintă toate persoanele care au dreptul legal să lucreze și condiții de sănătate. Forța de muncă disponibilă este formată din șomeri și alte persoane care au dreptul să lucreze, dar nu figurează în statistica agențiilor de profil.
Când forța de muncă ocupată este comparabilă cu cea totală, țara este mai puțin atractivă pentru investitori. Aceștia vor avea dificultăți să găsească angajați pentru proiectele lor. Lipsa de persoane angajabile determină creșterea costurilor salariale și face țara mai puțin competitivă și atractivă.
Să luăm ca exemplu o țară în care rata șomajului este scăzută. Investitorii ar fi obligați să concureze cu angajatorii existenți pentru forța de muncă locală sau chiar pentru salariații acestora. Prețul forței de muncă ar crește într-un ritm accelerat.