Fuga capitalului (Hot Money)

Fuga capitalului (Hot Money) se referă la investitorii care își plasează fondurile în active care ar trebui să genereze rapid profituri. Ideea este că aceștia caută investiții ușor de lichidat, pentru a putea muta cu ușurință capitalul în alte active, dacă acestea au perspectiva să aducă profituri mai  ridicate. Practic ei urmăresc constant să obțină beneficii majore din investiții pe termen scurt.

Pentru a reuși acest lucru, investitorii își transferă capitalul între instituții financiare sau în noi active pentru a-și maximiza câștigurile. Investițiile sunt lichidate pentru a obține câștiguri rapide. Capitalul nu rămâne blocat într-o investiție și „fuge dintr-o investiție în alta”.

Fuga capitalului
Fund icons created by kerismaker – Flaticon

Atragerea de investiții de acest gen este una extrem de riscantă. Aceasta pune în pericol întreaga strategie de dezvoltare a unei firme sau a unui proiect. De exemplu, dacă acțiunile unei firme listate pe bursă sunt cumpărate de investitori în căutarea de profituri rapide. Aceștia au motive să creadă că acțiunile se vor aprecia și le cumpără agresiv. Dacă se cumpără destul de multe acțiuni, alți investitori se vor alătura trendului. Ulterior, când prețul va ajunge la o valoare considerată satisfăcătoare, investitorii le vor shorta. Riscul este să apară panică pe bursă și aceasta să ducă la prăbușirea firmei.