Gentlemen’s Agreement

Gentlemen’s Agreement care în română s-ar traduce prin „înțelegere între domni”. Acesta reprezintă o tranzacție informală, nescrisă, care se bazează pe integritatea participanților pentru a fi adusă la îndeplinire. Tranzacția nu este obligatorie legal, dar încălcarea acordului poate compromite un om de afaceri. Respectarea acordurilor de acest gen poate să contribuie la formarea unei reputații solide. Încălcarea acestor înțelegeri, din motive care pot fi imputate, va afecta iremediabil reputația partenerului de afaceri.

Înțelegerea este de obicei orală, dar în situații exccepționale poate lua și forma unui document redactat. Îndeplinirea obligațiilor asumate se bazează pe respectarea normelor sociale, reputație și respectul față de partenerii de afaceri.

Gentlemen’s Agreement
Partnership handshake icons created by Freepik – Flaticon

Nu este obligatoriu ca o înțelegere de acest gen să fie încheiată doar între persoane fizice. Aceasta poate să fie realizată și între persoane juridice și chiar state. Astfel, de notorietate este înțelegerea încheiată între SUA și Japonia, la începutul secolului XX. Aceasta prevedea ca SUA să oblige San Francisco să abroge legea segregării din școlile locale. Japonia se obliga să nu mai emită pașapoarte pentru muncitorii care doreau să emigreze. Înțelegerea permitea migrarea pentru reunirea familiilor. Deci, soțiile și copiii rămași în Japonia puteau să solicite pașapoarte.