Gratuitate (Gratuity)

Conceptul de gratuitate (Gratuity) se referă la produsul, realizat într-o firmă, care este oferit angajaților cu titlu gratuit.

(2) În unele țări, gratuitatea se referă la un beneficiu de natură monetară, oferit de un angajator unui salariat, în momentul retragerii, fără ca acesta din urmă să fii contribuit direct pentru el. Practic, acesta reprezintă un bonus oferit la retragerea salariatului.  În acest caz, dimensiunea gratuității depinde de postul ocupat de salariat și de perioada petrecută în cadrul firmei.

gratuitate
Money bags icons created by juicy_fish – Flaticon

Gratuitatea este oferită ca o sumă forfetară. În SUA, gratuitatea este stabilită legal și poate fi acordată doar angajaților care au lucrat cel puțin 5 ani la un angajator. Perioada de 5 ani trebuie să fie continuă și fără întreruperi.

(3) Gratuitatea se referă și la bacșișurile care sunt incluse în nota de plată. Este vorba de bacșișul calculat automat, conform unui procent agreat de local și cunoscut de clienți. În localurile în care bonul conține și gratuitatea, nu mai este necesară oferirea unui alt bacșiș.