Încărcătură agabaritică

O încărcătură agabaritică (Out of gauge cargo – OOG) este o marfă care nu poate fi transportată cu un container standard. Un container tipic are o lungime de 12,05 metri, înălțime de 2,59 m și lățime de 2,33 m. Mărfurile agabaritice au nevoie de transporturi organizate special, cu o planificare detaliată a etapelor transportului.

încărcătură agabaritică
Overload icons created by Freepik – Flaticon

Cele mai multe transporturi agabaritice pot fi organizate fără implicarea autorităților publice. Este suficient ca firma de transport să securizeze transportul, să semnalizeze depășirea gabaritului și să adapteze viteza la condițiile speciale.

Când transportul este unul care depășește cu mult dimensiunea mijlocului de transport, este necesară colaborarea și intervenția autorităților. De multe ori, micul trafic trebuie deviat și mașinile parcate pe traseu mutate doar pentru a permite deplasarea și virajul camioanelor cu gabarit depășit. Uneori, pentru echipamentele de mari dimensiuni, este necesară ridicare firelor aeriene de pe traseu. Acest lucru poate fi realizat doar cu intervenția și colaborarea autorităților locale.

De exemplu, la finalul lunii februarie 2023 un transport agabaritic spre Ucraina a străbătut țara din portul Constanța până la vama Siret. Transformatorul transportat depășea atât greutatea cât și dimensiunea unor camioane clasice. În consecință, distanța de doar 554 de kilometri, dintre Constanța și Siret, a fost parcursă în condiții speciale, în mai mult de o săptămână.