Indemnizație de creștere a copilului

O indemnizație de creștere a copilului (Child raising allowance) este un venit lunar la care are dreptul un părinte, natural sau adoptiv. În România acest tip de venit se acordă până când copilul împlinește vârsta de doi ani. În cazul în care copilul are deficiențe în dezvoltare, părintele poate beneficia de trei ani de indemnizație de creștere a copilului.

De indemnizație poate beneficia doar un părinte care a plătit contribuții sociale în cel puțin 12 luni din ultimele 24. Indemnizația este egală cu 85% din venitul mediu net (doar venituri asimilate salariilor) din cele 12 luni. Pentru a calcula indemnizația, putem utiliza următoarea formulă:

I = 85% * [(Vn1+Vn2+…+Vn12)/12]

indemnizație de creștere a copilului
Family icons created by Freepik – Flaticon

Această indemnizație are un dublu rol. În primul rând, ea reprezintă un sprijin pentru proaspătul părinte. În al doilea rând, indemnizația urmărește să stimuleze natalitatea. România este o țară cu o populație îmbătrânită și prin diferitele politici publice se încearcă inversarea acestui trend.

Stimulentul de inserție

Părinții care se întorc mai repede în câmpul muncii pot beneficia de un stimulent de inserție. Valoarea acestuia variază în funcție de momentul întoarcerii în activitate.

Astfel, dacă părintele se întoarce în activitate înainte de împlinirea vârstei de 6 luni (12 luni pentru copii cu dizabilități), de către copil, va primi 1500 de lei pe lună. Această sumă se va acorda lunar, până la împlinirea vârstei de 2 ani (3 ani pentru copii cu dizabilități).  Ulterior, se acordă 650 de lei pe lună până la împlinirea a 3 ani (4 ani pentru copii cu dizabilități).

Părinții care se întorc la muncă după împlinirea vârstei de 6 luni (1 ani pentru copii cu dizabilități) și până la împlinirea vârstei de 2 ani și 11 luni (3 ani și 11 luni pentru copii cu dizabilități) vor primi 650 de lei pe lună până la împlinirea vârstei de 3 ani (4 ani pentru copii cu dizabilități).