Indicele mizeriei (Misery index) a fost propus de către economistul Arhur Okun în anii 1970. În perioada respectivă, SUA treceau prin criza petrolieră și experimentau o stagflație persistentă. Scopul indicatorului a fost de a surprinde starea de mizerie resimțită de către cetățenii unei țări sau regiuni. Acest index poate fi calculat cu următoarea formulă:
Im = ri + rș
unde,
- Im – indice al mizeriei;
- ri – rata inflației;
- rș – rata șomajului.
Cu cât valoarea indicelui este mai mare, cu atât este mai pregnantă starea de mizerie resimțită de cetățeni. În timp, indicatorul a fost rafinat prin includerea altor componente, precum ratele la creditele bancare.
Acest instrument se poate dovedi extrem de util la nivelul unei țări. De exemplu, calcularea indicelui pentru diferitele regiuni ar permite o ierarhizare a acestora și o prioritizare a investițiilor publice. Astfel, în condițiile unor resurse limitate Guvernul ar putea prioritiza investițiile în regiunile cu cele mai mai valori ale indicelui. Intervenția la nivelul acestor regiuni permite corectarea mai rapidă a valorii indicelui național.