Setsuden

Setsuden (Setsuden) a fost mișcare de încurajare a economiei de energie electrică în Japonia 2011. În urma accidentului nuclear de la Fukushima capacitatea de producție a energiei electrice a fost puternic afectată. Pentru că exista riscul ca în lunile de vară să apară blocaje a apărut această mișcare de reacție. În cadrul acesteia, se propunea adoptarea unui stil de viață în care să se consume energie sustenabil.

Setsuden
Efficiency icons created by Freepik – Flaticon

Mișcarea s-a referit stricat la încurajarea unui consum responsabil de electicitate, în condițiile în care capacitățile de nucleare de producție erau afectate. Cum în luniile călduroase consumul de electricitate crește din cauza echipamentelor de refrigerare și a aparatelor de aer condiționat, s-a încurajat utilizarea responsabilă a acestei resurse rare.

Mișcarea a redevenit de actualitate în contextul crizei energetice europene din 2022. Conceptul a fost propus ca soluție în contextul problemelor de aprovizionare cu gaz metan și energie electrică. 2022 a fost un an extrem de complicat pentru Uniunea Europeană, din punct de vedere al accesului la energie. Aprovizionarea cu gaz metan din Rusia a fost suspendată parțial, ca răspuns la conflictul din Ucraina. De asemenea, producția de energie electrică a fost afectată semnificativ de seceta extrem de dură de pe continentul european. Apelul la un consum cumpătat, făcut către firme și cetățeni, a avut deci sens.