Stagiatura

Stagiatura (Internship) este un program de câștigare de experiență de muncă oferit de o organizație pentru unul sau mai mulți beneficiari selectați. Inițial programele de stagiatură erau bazate pe voluntariat. Programul de stagiatură mai este cunoscut și ca internship. Acum, tot mai des, aceste programe sunt plătite și compensațiile sunt utilizate pentru a atrage cei mai buni stagiari. Companiile folosesc de aceste programe drept platforme de selecție a personalului.

stagiatura
Student icons created by Eucalyp – Flaticon

Programele de stagiatură sunt extrem de importante pentru că soluționează problema lipsei de experiență a candidaților la locurile de muncă. Aceste programe, plătite sau nu, le permit candidaților să obțină experiența necesară ocupării primului loc de muncă.

Dintr-o altă perspectivă, aceste programe au apărut ca o reacție la eșecului sistemului de învățământ. Specialiștii care ies de pe băncile școlilor nu au abilitățile pe care le caută firmele de pe piață, deci există o problemă la întânirea cererii și a ofertei. În cadrul programelor de stagiatură, firmele le formează absolvenților abilitățile necesare pentru a activa pe piața muncii.

Sistemul nu este însă perfect. Există și firme care vor să profite de accesul la muncă gratuită. Pentru a evita abuzurile de acest gen, legislația prevede și o durată limitată a acestor programe.