Prin inflație de penurie (Shortage inflation) înțelegem varianta acestui indicator în care creșterea generalizată a prețurilor este determinată de o scădere neașteptată a ofertei. Masa monetară de pe piață nu se ajustează suficient de repede la scăderea producției și prețurile cresc. Scăderea ofertei de produse și servicii poate să aibă nenumărate cauze. De exemplu, poate fi vorba despre probleme de aprovizionare cu resurse, crize economice, distrugeri ale capacităților de producție, războaie etc.
În principiu, dacă penuria nu este cauzată de epuizarea definitivă a unei resurse rare, prețurile pot reveni la niveluri apropiate de cele anterioare. Imediat ce problemele de aprovizionare ale firmelor se rezolvă, acestea pot scala producția la nivelurile optime.
Acest tip de inflație a putut fi observat după declanșarea pandemiei Covid-19. Suspendarea activităților economice în majoritatea țărilor lumii și epuizarea stocurilor a dus la probleme de aprovizionare în majoritatea industriilor. Pentru că penuria s-a dovedit a fi una de durată, firmele au fost forțate să-și majoreze prețurile de vânzare.
O inflație de penurie a apărut și pe piața produselor agricole în 2022. Conflictul armat dintre Rusia și Ucraina, mari producători de grâne și seceta pedologică din restul Europei au generat o situație profundă de penurie.