Inflație importată

Inflația importată (Imported inflation) este un tip de inflație generat de majorarea prețurilor bunurilor importate. Fie că vorbim de resurse sau de produse, scumpirea este transferată în prețurile de pe piața internă. Costul de import al acestor bunuri crește și distribuitorii locali sunt forțați să crească prețurile. Practic, acest tip de inflație nu are legătură cu factorii conjuncturali interni. Acesta este generat de situația de pe piețe internaționale sau din țările din care se efectuează importuri. Desigur, dacă moneda națională își pierde din valoare și industria internă se bazează pe importuri din afară, inflația poate să fie amplificată prin importuri.

inflație importată
Gas icons created by AmethystDesign – Flaticon

De exemplu, o parte din inflația care a afectat România în 2022 poate fi explicată prin aceste scumpiri ale mărfurilor de import. În contextul crizei energetice din UE, prețul pe bursă al gazului metan a crescut exponențial. Cum România nu produce suficient gaz pentru nevoile interne, a trebuit să importe la prețul pieței. Cum multe firme din economie sunt dependente de gaz, a avut loc un transfer al acestor costuri în prețurile pieței. Practic, datorită conjuncturii externe și a creșterii costurilor importurilor inflația din România a înregistrat o creștere mai puternică în 2022. Țara s-ar fi confruntat cu inflație mare chiar dacă nu exista criza energetică, dar probabil ar fi fost mai moderată.

Când are loc creșterea prețurilor la factorii de producție cumpărați din afara țării, acestea pot declanșa un fenomen inflaționist prin costuri.