Injecție monetară

Injecția monetară (Monetary injection) se referă la sumele de bani introduse de o bancă centrală pe piață. O injecție monetară este realizată când o bancă centrală acordă un împrumut unei instituții financiar locale. Același efect apare și când banca achiziționează titluri de valoare de la instituțiile financiare. Contravaloarea obligațiunilor achiziționate este introdusă pe piața monetară.

Prin injecția monetară, Banca Centrală încearcă să stimuleze economia să crească într-un ritm mai accelerat. Creșterea cantității de bani de pe piață determină reducerea dobânzilor la credite. Astfel, agenții de pe piață se pot împrumuta cu ușurință de pe piață pentru a-și implementa proiectele de dezvoltare.

injecție monetară
Vaccine icons created by surang – Flaticon

Injecțiile monetare nu sunt realizate doar atunci când se încearcă stimularea economiei. De multe ori, acestea funcționează ca ultime soluții pentru salvarea economiei. De exemplu, în timpul crizei suprime din 2007, SUA au creat un program de $700 de miliarde prin care să salveze băncile considerate prea mari pentru a se prăbuși (to big to fail). S-a considerat că dacă falimentul unor instituții ar putea avea efecte dezastruoase pentru restul economiei.

Mai recent, în martie 2023, Sistemul Federal de Rezervă din SUA (Fed) a injectat $300 de miliarde în economie pentru a salva deponenții SVB și Signature Bank. Prin această injecție monetară s-a încercat stoparea unui eventual efect de contagiune.