Investitor

Un investitor (Investor) este orice persoană fizică sau juridică dispusă să-și plaseze capitalul în afaceri. El este dispus să-și asume riscuri și să plaseze capital în diverse afaceri, în speranța unor profituri viitoare. Acesta poate investi în afaceri cu grad variabil de risc sau în vehicule de investiții, cu speranța unor câștiguri viitoare. De asemenea, acesta poate să aibă un rol activ în afacerea vizată sau unul tăcut.

investitor
Business people icons created by Freepik – Flaticon

Investitorul poate să fie o persoană fizică sau juridică. De exemplu, acesta poate fi un individ care deține capital, o companie, o instituție financiară, un guvern, o organizație internațională etc.

De asemenea, investitorul poate să fie clasificat și în funcție de scopul acțiunii. Prin investiție el poate să urmărească obținerea unui profit sau nu.

Investitorii care își plasează resursele financiare se vor aștepta la randamente ajustate după riscurile afacerilor. Astfel, cei care investesc în active sigure, precum obligațiunile, se vor aștepta la randamente apropiate de nivelul dobânzilor bancare. Cei care fac investiții de tipul capitalului de risc se așteaptă la randamente și de zece ori mai mari. Cum 9 din 10 start-up-uri falimentează în primii 3 ani de existență, este de înțeles de ce investitorii au nevoie de randamente atât de mari. Investițiile bune trebuie să le acopere și pe cele neinspirate.