Libertatea alegerii ocupației și dreptul de a munci

Libertatea alegerii ocupației și dreptul de a munci (Freedom to Choose an Occupation and Right to Engage in Work) reprezintă un drept fundamental în Uniunea Europeană.  Prin acesta, se reglementează drepturile legate de muncă ale cetățenilor celor 27 de state membre. Practic, acest drept este cel care asigură realizarea mobilității în muncă. Se creează cadrul în care aceștia să-și aleagă profesia și să poată presta activități lucrative. Legislația europeană este implementată și la noi în țară. Acest dreptul fiind prevăzut și în Constituția și în Codul Muncii din România. Cetățenii UE au dreptul să-și caute locuri de muncă și să lucreze în oricare dintre țările membre. Libertatea alegerii ocupației și dreptul de a munci este prevăzută în articolul 15 al Cartei drepturilor fundamentale.

Libertatea alegerii ocupației și dreptul de a munci
Operations icons created by juicy_fish – Flaticon

Cum studiile sunt recunoscute în întreaga Uniune Europeană, cetățenii care vor să lucreze în alt stat, decât cel de reședință, o pot face în specializarea lor.

Conform acestui drept, fiecare cetățean al Uniunii Europene are dreptul să-și caute un job care i se pare potrivit. De asemenea, cetățenii au dreptul să-și caute acest loc de muncă în orice țară UE. Nimeni nu are dreptul să le interzică să-și exercite profesia în oricare dintre țările membre.