Marea demisie (The great resignation) este un fenomen macroeconomic major care a apărut în contextul schimbărilor generate de pandemie. Conceptul a fost propus de către Anthony Klotz în cadrul unui interviu acordat Bloomberg Businessweek. La momentul respectiv, în prima jumătate a anului 2021, acesta a anunțat venirii marii demisii (“the great resignation is coming”).
Marea demisie s-a declanșat în SUA atunci când firmele au început să preseze salariații să se întoarcă la birouri. Angajații care au experimentat beneficiile muncii de la distanță au opus rezistență. Perspectiva de a pierde 1-2 ore pe zi cu naveta, plafonarea profesională, scăderea salariilor reale pe fondul inflației și mulți alți factori au determinat o mare parte a forței de muncă să-și caute alți angajatori. Într-un sens, acest fenomen a fost o mișcare de protest a salariaților față de condițiile de muncă oferite de către angajatori.
Fenomenul marii demisii a pierdut din forță la finalul anului 2022. Degradarea stării economiei mondiale a determinat o serie de multinaționale să înceapă un program de restructurări. În ultimele luni, au fost concediați zeci de mii de salariați din diferite industrii. Angajații nu mai găsesc la fel de ușor locuri de muncă și renunță mai greu la cele pe care le au.