Moneda convertibilă (Fully Convertible currency) este valuta care poate fi tranzacționată fără condiții sau limite și este emisă de țările stabile cu economii puternice. Exemple de monede puternice, complet convertibile, sunt dolarul, euro, yenul, lira sterlină și francul elvețian. Complet convertibile sunt și monedele unor economii mai mici. Dintre acestea putem menționa dolarul canadian, dolarul australian, corona daneză, dolarul Noua Zeelandă și corona norvegiană etc.
Moneda convertibilă se caracterizează printr-o stabilitate mai mare. Acest tip de monedă este utilizat cu precădere în tranzacțiile internaționale. Când are loc o tranzacție între firme din două țări cu monedă slabă, se face o conversie într-o monedă convertibilă. Ambele părți trebuie să țină cont și de cursul valutar și să se protejeze de fluctuațiile care pot să apară din momentul tranzacției și până la plata finală.
Pentru că monedele convertibile își păstrează mai bine puterea de cumpărare, foarte multe persoane fizice și juridice le utilizează și pentru stocarea capitalului. Acestea sunt preferate în detrimentul monedelor slabe locale.
Mai mult de jumătate din tranzacțiile internaționale sunt realizate prin intermediul dolarului american. Acesta este favorizat de faptul că este principala monedă de rezervă a lumii. În plus, dolarul este utilizat pentru stabilirea prețurilor internaționale de materii prime.