Naționalism

Prin naționalism (Nationalism) înțelegem o ideologie conform căreia grupurile de oameni, delimitate pe criterii etnice, ar trebui să se autoguverneze. Mișcarea a înflorit în preajma primului război mondial, când diferitele grupuri etnice din lume și-au cerut dreptul la autoguvernare.

naționalism

Population icons created by noomtah – Flaticon(2) Naționalismul se poate referi și la aprecierea exagerată a tot ce ține de propria națiune. Naționaliștii tind să exagereze realizările și meritele țării lor. Aceștia încep să atribuie națiunii lor calități excepționale și roluri fundamentale în dezvoltarea societății umane. De obicei, aceste merite sunt extrem de exagerate.

(3) Naționalismul poate privi o politică prin care se exacerbează sentimentele de neîncredere și ură între indivizi de naționalități diferite. În fiecare an, pe plan internațional, atacurile grupurilor naționaliste extremiste cauzează zeci de victime umane.

Pe plan economic, naționalismul se manifestă prin idealizarea modului tradițional de viață al acelui grup. De exemplu, în România se exagerează meritele satului tradițional. Pentru naționaliști nu pare să conteze faptul că acest mod de viață era unul specific economiei naturale.