Piramida lui Maslow (Maslow’s hierarchy of needs) este un sistem de clasificare și ierarhizare a nevoilor umane. Această ierarhie a fost propusă de psihologul Abraham Maslow în 1943. El considera nevoile ca fiind înnăscute, ierarhice și universale. Astfel, la baza piramidei se află nevoile fiziologice (aer, apă, mâncare, adăpost, somn, îmbrăcăminte, reproducere), pe al doilea nivel se află nevoile de siguranță (securitate personală, loc de muncă, resurse, sănătate, proprietăți), pe al treilea nivel se află nevoile de dragoste și apartenență (prietenia, intimitatea, familia, simțul conexiunii), pe al patrulea nivel se află nevoia de respect (respect, auto-apreciere, statut, recunoaștere, putere, libertate) și pe ultimul nivel nevoie de autoactualizare (dorința de a deveni cel mai bună versiune a mea).
În timp, au apărut propuneri de dezvoltare a piramidei nevoilor. Astfel, în ierarhizări mai moderne, între nivelurile patru și cinci, din piramida lui Maslow, au fost inserate nevoile cognitive și cele estetice. De asemenea, într-o altă versiune a ierarhiei, Masow a introdus ca ultim nivel, nevoile transcendentale.
Nevoile cognitive se referă nevoia de informație a indivizilor. Multe persoane sunt ghidate de curiozitate și doresc să afle lucruri noi, să se informeze, să învețe etc.
Nevoile estetice se referă la dorința indivizilor de a-și înfrumuseța viața. Oamenii caută să obțină lucruri frumoase sau încearcă experiențe plăcute pentru a-și satisface aceste nevoi.
Nevoile transcendentale se referă la latura spirituală a vieții. Indivizii care își satisfac nevoile umane și sociale sunt motivați apoi de nevoi de natură spirituală, care le permit să evolueze într-un alt plan.