Prin prezenteism remote (Remote presenteeism) sau digital înțelegem acea formă a fenomenului care apare în cazul angajaților de la distanță. Angajații se loghează și figurează prezenți chiar și când nu sunt capabili să muncească la randament optim.
Această variantă a prezenteismului a apărut în urma evoluțiilor de pe piața muncii și s-a agravat în timpul pandemiei COVID-19. După declanșarea pandemiei, economia a fost închisă și o mare parte a forței de muncă a fost mutată brusc din birouri în sistemul remote. Echipe întregi s-au trezit că trebuie să lucreze și să păstreze relații de muncă strict prin intermediul device-urilor electronice. Pentru a compensa izolarea, lipsa contactului social și managementul clasic, mulți au abuzat de mijloacele electronice de comunicare. În aceeași perioadă, multe economii au intrat în recesiune și incertitudinea angajaților privind siguranța locurilor de muncă a crescut. Problema a fost mai gravă în cazul celor care nu au reușit să se adapteze la munca prin intermediul instrumentelor electronice.
Munca de acasă, prin intermediul echipamentelor electronice, a dus prezenteismul la un nivel fără precedent. Când nu există activități urgente, ședințe sau apeluri aceștia se pot conecta (loga) în sistem pentru a da senzația că lucrează. Astfel are loc o scădere a productivității medii, deși salariatul figurează ca fiind prezent
Dezvoltarea acestui fenomen a determinat și intensificarea discuțiilor privind dreptul angajaților la deconectare.