Raportul P/E

Raportul P/E (P/E Ratio) este un indicator folosit pentru evaluarea companiilor pe acțiuni. Acest raport se calculează prin raportarea prețului unei acțiuni la veniturile din ultimul an fiscal, aferente unei acțiuni. Pentru calculul indicatorului se poate utiliza următoarea formulă:

Raportul P/E

unde,

  • P – prețul acțiunii;
  • E – „earnings”, adică veniturile anuale ale companiei calculate ca medie, pe acțiune.

Interpretarea rezultatului se face în felul următor.

Cu cât valoarea indicatorului P/E este mai scăzută, cu atât se poate amortiza mai repede investiția. Desigur, în practică, doar o parte din venituri sunt distribuite către acționari, sub formă de dividende. Altfel spus, dacă o companie are un P/E egal cu trei, nu înseamnă că investitorul își va dubla investiția în trei ani. Chiar dacă veniturile medii nu sunt distribuite în întregime sub formă de dividende, un raport P/E pozitiv și apropiat de zero, indică că firma operează în condiții bune și are potențial de creștere.  Dacă valoarea P/E este pozitivă și foarte ridicată este foarte posibil ca firma să fie supraevaluată.

Pe unele platforme se calculează indicatorul P/E și pentru firmele care înregistrează pierderi.  Metodologic, acest lucru nu este corect, pentru că nu există venituri negative. Când indicatorul P/E este negativ investiția în acțiuni nu este recomandabilă pentru că firma emitentă este pe pierdere. Prețul acțiunilor este pozitiv, deci „veniturile sunt negative”, adică firma are costuri mai mari decât încasările. Dacă nu există planuri credibile de redresare a companiei, este recomandabilă renunțarea la aceste acțiuni.

Această situație cu P/E negativ este întâlnită frecvent la start-up-urile care reușesc să se listeze pe piața bursieră, înainte să fie profitabile. În aceste cazuri, investitorii ignoră valoarea P/E și se ghidează după alți factori precum dinamica vânzărilor, potențialul pieței, reducerea pierderilor etc.