Unicorn

Un unicorn este o companie din tehnologie care a ajuns la o evaluare de cel puțin $1 miliard. Compania poate fi deținută privat sau să fie listată pe bursă.  Termenul a fost propus de către Aileen Lee, co-fondatoare Cowboy Ventures și investitoare în zona de capital de risc. Ea a folosit prima oară conceptul în articolul „Welcome to the Unicorn Club: Learning from Billion-Dollar Startups”, publicat în TechCrunch pe 2 noiembrie 2013. În articol aceasta a utilizat un studiu de caz realizat pe companii înființate începând cu anul 2003. Din această cauză, unii analiști consideră că doar firmele fondate începând cu 2003 pot fi unicorni. Nu există însă o regulă pentru această delimitare.

În ultimii 20 de ani, numărul de companii cu evaluare de peste $1 miliard a crescut exponențial. Această majorare a numărului de companii evaluate la peste $1 miliard poate fi legată de accesul la bani ieftini și apariția de noi fonduri de capital de risc. Investițiile acestor fonduri au accelerat creșterea multor start-up-uri.

Unicorn
Image by Freepik

În timp, au fost propuse variațiuni ale unicornului. Astfel, decacornul este o companie care a ajuns la o evaluare de cel puțin $10 miliarde. Pentru companiile evaluate la peste $100 de miliarde s-au utilizat termeni precum cel de centacorn sau super-unicorn.