Rata capturării pieței în creștere

Rata capturării pieței în creștere (Up-market capture ratio) este o măsură statistică utilizată pentru a evalua performanțele managerilor de investiții pe piețe în creștere. Aceasta este folosită pentru a evolua cât de bine a evoluat un manager de investiții raportat la un index al pieței, în perioada în care acesta a crescut. Un rezultat peste 100 ne arată cu ce procent a depășit managerul performanța pieței.

Rata capturării pieței în creștere
Trend icons created by Uniconlabs – Flaticon

Rata capturării pieței în creștere se calculează prin raportarea veniturilor generate de manager la un index al pieței:

CPC=VmIVp*100

unde,

  • CPC = Captura pieței în creștere;
  • Vm – veniturile generate de manager;
  • IVp – indexul pieței.

Dacă portofoliul managerului de investiții a crescut mai rapid decât piața, înseamnă că acesta a făcut plasamente inspirate. Portofoliul său devine un argument al succesului în fața clienților potențiali.  Desigur, pentru a-și dovedi succesul portofoliul va trebui să depășească performanțele pieței pe termen mediu și lung.

Această rată poate fi folosită și ca un instrument de ajustare a structurii portofoliului. Ea poate fi și un indicator că managerul nu a făcut cele mai bune plasamente. În acest caz, structura portofoliului poate fi ajustată pentru îmbunătățirea rezultatelor. De exemplu, prin eliminarea companiile care au sub performat în raport cu piața.