Rata dependenței populației în etate

Rata dependenței populației în etate (The elderly dependency rate) este un raport între totalitatea vârstnicilor dintr-o țară și populația aptă de muncă (cu vârsta între 15 și 64 de ani). Acest indicator este utilizat de către guverne pentru a urmări evoluția populației vârstnice și pentru a aprecia sustenabilitatea fondurilor de pensie. Practic, rata măsoară câți beneficiari ai fondurilor de pensie trebuie să susțină un salariat. Indicatorul poate să ofere și o perspectivă parțială și asupra proporției vârstnicilor în societate. O rată cu valoare ridicată ne poate indica o societate îmbătrânită. Indicatorul se poate calcula astfel:

Rdpe = Pv/Pa

unde,

Rdpe – rata dependenției populației vârstnice;

Pv – populația vârstnică;

Pa – populația activă.

Rata dependenței populației în etate
Old man icons created by Nadiinko – Flaticon

Guvernul poate calcula rata și utilizând statistici privind evoluția viitoare a diferitelor categorii de populație. Astfel, dacă se sesizează faptul că există riscul ca într-un anumit termen de ani să se ajungă la o rată ridicată se pot elabora politici de prevenție.

De exemplu, ar putea fi elaborat un program prin care să fie încurajată natalitatea în societatea respectivă. Această soluție nu este însă una pe termen scurt. Chiar dacă va funcționa, va fi nevoie de cel puțin o generație pentru ca efectele să fie simțite în societate.

Pe termen scurt, Guvernul poate lua măsuri cu efect limitat, precum:

  • creșterea vârstei de pensionare;
  • atragerea în forța de muncă a populației inactive;
  • facilitarea imigrației.