Realocarea resurselor

Realocarea resurselor (Reallocation of resources) se referă la situația în este schimbată destinația inițială pentru care au fost alocați anumiți factori de producție. O realocare poate avea loc în mediul privat sau cel public, la nivel micro sau macro economic etc.

realocarea resurselor
Work icons created by turkkub – Flaticon

De exemplu, o firmă poate decide închiderea unei linii de producție și orientarea resurselor spre alte zone de interes. Practic, prin schimbarea destinației resurselor, firmele încearcă să-și optimizeze fluxurile de producție.

La nivel guvernamental, în România, realocarea resurselor se face prin rectificările bugetare din a doua jumătate de an. Prin rectificări se preiau resurse financiare alocate ministerelor care au bugete excedentare și se direcționează spre cele care au deficit. De asemenea, de multe ori apar situații neprevăzute care schimbă prioritățile guvernamentale. Astfel, alocările financiare din legea bugetului ajung să difere substanțial de distribuția finală.

De exemplu, în 2023 au fost declanșate greve de majoritatea sindicatelor din domeniul bugetar. În urma negocierilor, Guvernul României și-a asumat majorări salariale consistente care ar trebui să intre în vigoare din perioada aceasta. Contextul este însă unul extrem de delicat. Produsul Intern Brut și încasările bugetare nu au crescut conform așteptărilor și Guvernul s-a împrumutat puternic încă din primul trimestru al anului. Acesta este obligat să realoce resurse și să diminueze cheltuielile pentru a nu intra în procedură de deficit excesiv.