Sindicat

Sindicatul (Syndicate) reprezintă o organizație legală, formată dintr-o parte sau totalitatea salariaților dintr-o întreprindere. Scopul unui sindicat constă în apărarea intereselor economice, sociale și profesionale ale membrilor sări. De obicei, sindicatul reprezintă salariații în raport cu patronatul. Sindicatul poate să intervină în relația salariaților cu patronatul în mai multe situații, dar în special atunci când:

  • se negociază reguli și condiții pentru întreprindere sau industrie; Sindicatul poate să negocieze condițiile de muncă și salarizare și în afara mișcărilor de protest. Implementarea a noi legi, sau majorările pragurilor salariale pot fi discutate imediat ce au loc.
  • au loc restrângeri de personal; Chiar dacă este lipsit de etică, sindicaliștii sunt mai greu de disponibilizat ca salariații neafiliați:
  • are loc o grevă. De obicei, sindicatul se va implica activ, se va asigura de participarea angajaților și va participa la negocierile cu patronatul. În negocieri, reprezentanții sindicatului au putere  și credibilitate tocmai pentru că reprezintă un număr ridicat de salariați. Ei pot bloca activitatea unei întreprinderi, cel puțin atâta timp cât sunt dispuși salariații să accepte pierderi salariale.
sindicat
Elections icons created by noomtah – Flaticon

(2) Sindicatul poate fi și un grup de oameni format a realiza o investiție comună și a împărți costurile acesteia. Termenul este utilizat foarte rar cu acest sens.