Șomajul real (Real unemployment) este un indicator mai larg., comparativ cu rata șomajului, care include categorii sociale ignorate în mod uzual. În funcție de țara în care este măsurat, indicatorul șomaj real poate să includă:
- populația cu drept de muncă înscrisă în ciclurile de învățământ;
- persoanele aflate în situații de sub-ocupare;
- persoane casnice;
- etc.
De asemenea, valoarea ratei șomajului poate să fie afectată și de modul în care se măsoară acest indicator. De exemplu, în România statistica surprinde doar o mică parte a ratei șomajului. Problemele de înregistrare survin datorită criteriilor stricte care trebuie să fie îndeplinite pentru obținerea indemnizației de șomaj.
Astfel, la acest ajutor au dreptul doar persoanele care au fost concediate de la locul de muncă. Problema este că legislația muncii este extrem de strictă și firmele nu pot concedia salariați fără să renunțe și la pozițiile respective (aferente unor coduri COR) din organigramele lor pentru cel puțin doi ani de zile. Pentru a evita această situație, multe firme conving salariații să își dea demisia. Ca urmare adaptării la o legislație restrictivă rata reală a șomajului ajunge să fie subreprezentată.