Stoc

Stocul (Stock) este format din produsele sau mărfurile ținute de o firmă la punctul de lucru, spațiul de desfacere sau depozit și disponibile pentru vânzare sau distribuire. În principiu, un stoc este constituit pentru a putea asigura continuitatea în desfacerea produselor. Uneori stocurile pot să apară pentru că firmele estimează greșit dimensiunea cererii. Durata de viață a unui stoc depinde de perisabilitatea produselor din care a fost constituit.

stoc
In-stock icons created by Freepik – Flaticon

În perioadele inflaționiste, firmele își fac stocuri pentru a se proteja de creșterile de prețuri viitoare. Ele nu pot anticipa evoluția viitoare a prețurilor și preferă să se aprovizioneze mai mult în prezent.

În perioadele cu penurie firmele încearcă să-și formeze stocuri cât mai mari, pentru a se proteja de fluctuația producției. Acest fenomen a putut fi observat după pandemia COVID-19, când s-a declanșat criza semiconductorilor. Pentru că producătorii nu au putut onora cererea de pe piață, firmele din aval și au făcut comenzi pentru mai mulți ani și, ulterior, stocuri.