Tichet de masă

Tichetele de masă (Meal Voucher) sunt bonuri valorice utilizabile ca mijloace de plată pentru achiziția de produse alimentare. În România, tichetele de masă sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit și sunt asimilate salariilor, acesta fiind scutite de plata contribuțiilor angajatului și angajatorului, asupra lor aplicându-se doar impozitul de venit de 10%. În cazul salariaților din IT, scutiți de impozitul pe venit, tichetele de masă nu sunt impozitate. Ele pot fi emise pe suport de hârtie sau sub formă de card reîncărcabil.

Tichet de masă
Coupon icons created by lapiyee – Flaticon

Este important de notat faptul că salariații pot primi tichete de masă doar de la angajatorul la care au funcția de bază. Astfel, chiar dacă aceștia au două sau trei locuri de muncă, ei vor putea primi tichete de la un singur angajator.

Numărul de tichete de masă pe care le poate acorda un angajator corespunde cu cel al zilelor lucrătoare. Astfel, într-o lună cu 20 de zile lucrătoare acesta va putea aloca un număr similar de tichete. Condiția este ca zilele să fie lucrate efectiv de angajat.

Update: Începând cu 1 iulie 2022, valoarea unui tichet de masă a crescut la 30 de lei. Această majorare este prima care a survenit după cea  de 1 aprilie 2020. La momentul respectiv, valoarea unui tichet de masă a crescut la 20 de lei.