Truflație

Conceptul de truflație (Truflation) este unul propus de către o organizație privată pentru un indicator al inflației bazat pe date în timp real. Truflația este bazată pe tehnologia blockchain și utilizează metode descentralizate pentru a urmări evoluția prețurilor bunurilor și serviciilor. Similar indicatorilor publici, truflația se bazează pe un coș ponderat format din diferite produse și servicii. În cazul truflației, este vorba de aproximativ 40 de categorii, precum alimentele, locuințele, transportul, sănătatea, educația, utilitățile, serviciile de divertisment etc.

Avantajele principale ale indicatorului sunt că utilizează date în timp real, că acestea sunt colectate descentralizat, că prețurile sunt urmărite până la nivel de itemi și că surprinde mai rapid evoluțiile economice.

Principalele provocări metodologice sunt legate de reprezentativitatea prețurilor online, administrarea variațiilor regionale, ajustarea pe baza diferențelor de calitate etc.

truflație
Certainty icons created by Uniconlabs – Flaticon

Valoarea truflației poate fi analizată pe platforma organizației. Conform organizației, truflația este calculată folosind prețurile a 30 de milioane de itemi din peste 80 de surse. Valorile sunt actualizate zilnic, oferind o imagine în timp real a evoluției prețurilor. Organizația responsabilă susține că statisticile sale sunt livrate cu 30-50% mai repede decât cele ale agențiilor guvernamentale.

Truflația are și un alt mare avantaj care constă în transparența datelor. Agențiile publice modifică frecvent structura coșului mediu de consum, fapt care determină schimbarea reprezentativității ratei inflației în timp. Vorbim de rata inflației din 2025 și din 1980, dar acestea se bazează pe coșuri extrem de diferite.

Un mare avantaj al truflației este că urmărește prețurile ofertei reale și ajustează dinamic ponderile din coș. Produsele care nu se vând dispar din ofertă și sunt eliminate din coș. La indicatorii clasici, aceste ajustări se fac mai dificil. De exemplu, unele agenții publice au păstrat ziarele tipărite în coșul de consum mult timp după ce publicul se mutase în online.