Valoare nominală a acțiunii

O valoare nominală a acțiunii (Nominal value of share) se referă la valoarea de bază, contabilă, înscrisă pe titlul propriu-zis. Aceasta diferă de valoarea de piață a acțiunilor, care se stabilește pe piața bursieră, la întâlnirea cererii și a ofertei. Practic, aceasta este valoarea inițială la care sunt emise aceste titluri de valoare.

valoare nominală a acțiunii
Market icons created by Smashicons – Flaticon

Uneori valoarea nominală este sub cea la care se face listarea pe piața bursieră. În acest caz, acțiunile au o primă calculată ca diferență între valoarea de listare și cea nominală. Valoarea nominală este utilizată pentru înregistrarea în bilanțul contabil.

Diferențele între valoarea nominală și cea de piață pot fi observate cu ușurință la SRL-uri. Cele mai multe firme de acest gen au un capital social de 200 de lei, aferent unui număr de 20 de părți sociale. Multe SRL-uri valorează milioane de euro. Astfel, pentru o firmă evaluată la €1.000.000 o parte socială va reprezintă 10 lei din capitalul social, dar, în cazul vânzării pe piață,  proprietarul ar putea să obțină €50.000 pentru ea (€1.000.000/20 părți sociale = €50.000).