Venit lunar recurent

Venitul lunar recurent – VLR (Monthly Recurring Revenue – MRR) reprezintă, în cazul firmelor, încasările care se realizează îcu frecvență lunară. Acest tip de venit recurent lunar se înregistrează în special în cazul firmelor care oferă servicii sau produse cu subscripție. VLR (MRR) este cel mai important indicator de măsură pentru companiile care activează în industrii pe bază de subscripție.

Încasările cu recurență lunară sunt apreciate pentru că oferă stabilitate firmelor și capacitatea de a face predicții exacte în ceea ce privește activitatea și planurille de dezvoltare. Un venit lunar recurent este un indicator specific SaaS prin care se estimează încasările din subscripții pentru o lună de zile.

venit lunar recurent
Image by storyset on Freepik

Există foarte multe indutrii în care companiile își bazează activitatea pe utilizarea veniturilor de acest tip. Cele mai comune exemple sunt ale firmelor care oferă servicii de streaming sau de cablu TV.   De altfel, popularitatea VLR este extrem de mare și în rândul altor companii care dezvoltă produse software. Acest tip de venit nu este însă unul specific industriei  IT, el având un istoric semnificativ în alte zone ale economiei. De exemplu, livrările de lapte sau de ziare s-au realizat frecvent pe bază de abonamente lunare. Similar, sălile de sport oferă abonamente  cu plată lumară.