Venit nerecurent

Un venit nerecurent (Non-recurring revenue) se referă la orice încasare ocazională, care nu se va repeta, pe care o are o persoană fizică sau juridică. De exemplu, o firmă specializată în realizarea de produse ar putea să vândă un teren sau o clădire. Această vânzare ar aduce un venit ocazional, care nu are legătură cu activitatea de bază a companiei. Similar, o companie ar putea organiza un eveniment cu acces plătit. Acesta nu face parte din activitatea curentă a firmei și încasările de acest tip nu permit realizarea de prognoze economice. Venitul nerecurent se referă la orice încasare excepțională.

Veniturile nerecurente apar chiar și în cazul unor firme din domeniul tehnologiei. De exemplu, Uber sau Airbnb sunt clasificate drept companii de tehnologie, dar nu înregistrează venituri recurente. Nu poate fi stabilit cu exactitate momentul în care un individ va închiria o locuință de la Airbnb sau va solicita o cursă Uber, deci nu se știe momentul în care un venit va fi încasat.

venit nerecurent
Image by Freepik

Chiar și în aceste condiții, prognoza economică poate fi realizată destul de precis. Ambele companii au suficiente date pentru a stabili o rată de utilizare a serviciilor oferite. Pe baza acestei rate se pot realiza predicții economice relativ credibile.