Categorii
Financiar

Tranzacția dintre BT și OTP ar trebui blocată

Banca Transilvania intenționează să achiziționeze OTP. Instituția financiară care ar rezulta din această fuziune ar avea o cotă de piață de 22%, deci va domina industria de profil. Șochează faptul că BNR pare să agreeze tranzacția, deși riscurile sistemice asociate sunt extrem de mari. Un eventual faliment al acestui colos ar atrage întreaga economie într-o criză profundă.

Tranzacția dintre Banca Transilvania (BT) și OTP ar trebui blocată pentru că riscurile sistemice asociate sunt mult prea mari. Din păcate, surse din presă indică faptul că BT este marea favorită să preia banca maghiară. Mai mult, se pare că BNR vede cu ochi buni potențiala tranzacție.

Banca Transilvania este cea mai mare instituție de profil din țară și domină piața de profil. În 2022, aceasta avea cea mai mare cotă de piață după active, 19,11% și printr-o fuziune cu OTP (2,84%) ar ajunge la circa 22%. În funcție de evoluția din 2023 a celor două instituții, ar putea fi vorba chiar despre o cotă de 23%.

Sigur, ne place să ne mândrim cu BT și vrem să credem în performanța capitalului autohton, dar formarea unui colos prezintă riscuri majore pentru economia României.

BNR ar trebui să blocheze tranzacția

Ce surprinde la această tranzacție este că sursele neoficiale indică faptul că Banca Națională a României pare să o agreeze. Pentru instituția centrală, potențiala achiziție ar trebui însă să fie un semnal de alarmă. Faptul că BT se transformă într-un gigant nu ar trebui să ne bucure sau să ne genereze sentimente de mândrie. Riscurile concentrării pieței sunt mult prea mari și efectul direct va fi reducerea competiției și condiții mai proaste pentru cei care utilizează aceste servicii.

Pericolul cel mai mare este însă unul de natură sistemică. Poate că BT funcționează ireproșabil în momentul de față, dar, pe termen  lung, există riscul ca instituția să se prăbușească. Chiar și Credit Suisse a fost o bancă remarcabilă până acum câțiva ani și, cu toate acestea, a fost pe punctul să arunce economia Elveției în criză. Prăbușirea unei instituții bancare care controlează un sfert din piață ar avea consecințe mult mai grave decât prăbușirea unui jucător minor. Experții din BNR nu par îngrijorați de acest scenariu, chiar dacă au trecut prin marile falimente din anii 1990.

Tranzacția a fost blocată temporar

Știrea ultimelor zile este că un terț a reușit să blocheze tranzacția. Se pare că un client sau acționar a folosit o clauză contractuală și a blocat tranzacția dintre cele două instituții. Să sperăm că blocajul va fi unul permanent și nu doar o strategie de negociere utilizată de către terț pentru a obține condiții contractuale favorabile. În orice caz, chiar dacă blocajul va fi doar temporar, responsabilul merită felicitat pentru că a făcut treaba BNR.

Banca Națională a României ar trebui să-și ia rolul mult mai în serios și să acționeze pro-activ. În mod ideal, băncile cu cote de peste 10% nu ar trebui să poată achiziționa alte instituții de profil.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *