Categorii
Opinii

Inteligența artificială este un coșmar pentru HR

Resursele Umane sunt un domeniu care întâmpină probleme în urma dezvoltării programelor software bazate pe inteligența artificială. Capacitatea acestora de a aplica la o multitudine de locuri de muncă poate genera blocarea activității de HR. Experții în resurse umane ar trebui să-și inoveze constant metodele pentru a putea selecta cei mai buni candidați.

Inteligența artificială este un coșmar pentru departamentele de HR care vor trebui să sorteze dintr-o multitudine de aplicații. Suntem încă la începuturile revoluției AI și deja există perturbări semnificative pe piața muncii. Unii au experimentat deja capacitățile AI în căutarea unor locuri de muncă. Astfel, utilizând programul LazzyApply un inginer software a aplicat la 5000 de locuri de muncă și a fost chemat la 20 de interviuri. Rata de succes a fost de 0,4%, mai scăzută decât cea pe care a obținut-o prin aplicarea clasică. Programele bazate pe inteligență artificială se dezvoltă repede și este foarte probabil ca, într-un timp relativ scurt, să asistăm la generalizarea acestui experiment.

Atunci când majoritatea candidaților vor utiliza programe de inteligență artificială, departamentele de HR se vor confrunta cu un coșmar logistic. Experții în resurse umane vor trebui să identifice candidații potriviți dintr-o multitudine de aplicații rafinate de programele AI. Pe măsură ce calitatea rezultatelor programelor se va îmbunătăți, sarcina angajaților din HR va deveni tot mai dificilă. Aceștia ar trebui să dezvolte diverse strategii pentru a sorta CV-urile depuse.

Recomandările directe vor face diferența

Departamentele de HR folosesc și în prezent recomandările angajaților existenți atunci când invită candidații la interviuri. O recomandare poate face diferența între obținerea unui loc de muncă și ratarea acestei șanse. Când aceste departamente vor fi inundate cu CV-uri și scrisori compuse de către programele de inteligență artificială, căutarea de recomandări s-ar putea dovedi esențială. Aplicațiile care vor fi însoțite de recomandări verificabile vor fi prioritizate pentru interviuri.

CV – urile cu greșeli ar putea să se evidențieze

O altă acțiune posibilă a celor din HR va fi alegerea CV-urilor în care există greșeli. Un format lipsit de perfecțiune ar putea indica un autor uman și un candidat dispus la efort. Această soluție nu are însă șanse să fie utilizată pe termen mediu și lung. Programele de AI învață extrem de repede și ar putea și ele să genereze aplicații imperfecte.

Pe termen mediu și lung, activitatea de HR trebuie să se reinventeze. Este absolut necesar ca specialiștii din acest domeniu să identifice alte modalități de selecție a candidaților. În plus, ei trebuie să fie cu un pas înaintea programelor de inteligență artificială.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *