Categorii
Intern

Surplusul de energie electrică poate fi utilizat în avantajul României

Reprezentanții ANRE și-au manifestat îngrijorarea că înmulțirea prosumatorilor poate contribui la destabilizarea rețelei de energie electrică. Statul român ar putea profita de context pentru încurajarea modificării comportamentului de consum.

ANRE și alte autorități ale statului sunt îngrijorate de faptul că prosumatorii riscă să devină o problemă pentru rețeaua națională de energie. Cu toate acestea, surplusul de energie electrică poate fi utilizat în avantajul României, dacă s-ar lua câteva măsuri prin care să se regleze livrarea și utilizarea de energie electrică. Încurajarea investițiilor în înlocuirea consumatorilor de gaz metan, în stocarea energiei și în rețele de aer condiționat ar putea determina scăderea presiunii de pe rețelele publice de distribuție a energiei electrice.

Înlocuirea consumatorilor de gaz metan

Pe termen lung, România va trebui să renunțe la utilizarea gazului metan în locuințele populației. Nenumăratele explozii din ultimele luni ar trebui să motiveze accelerarea acestui proces. Utilizarea energiei electrice pentru asigurarea energiei termice s-ar putea dovedi problematică, dar am putea începe prin îmbunătățirea bucătăriilor. Mașinile de gătit electrice pot suplini cu succes orice model de aragaz și, în plus, ne-ar permite să reducem consumul de gaz metan. Astfel ne-am pregăti și pentru viitoarele reglementări europene. Destul de probabil, în cel mult 10-20 de ani, Uniunea Europeană va interzice utilizarea gazului metan în bucătării. Nu este vorba doar de problema poluării generate, ci și una de sănătate. Studiile științifice confirmă faptul că prepararea mâncării cu gaz metan ridică probleme din punct de vedere al sănătății. Ministerul Mediului ar putea lansa un program complementar, de înlocuire a vechilor aragazuri, cu unele electrice.

Creșterea gradului de confort din locuințe

Chiar dacă România are un număr ridicat de locuințe, raportat la populația sa totală, trebuie să recunoaștem faptul că majoritatea sunt de calitate îndoielnică. Camerele sunt mici și circulația aerului lasă de dorit în foarte multe imobile din țară. Este suficient să experimentăm o vară mai călduroasă pentru ca atmosfera din locuințele noastre să devină insuportabilă. Cele mai mari probleme le ridică zilele toride, când producția panourilor fotovoltaice este la valori maxime. În acest caz, nu are sens să ne plângem de suprasolicitarea rețelei naționale. Energia electrică produsă în orele de vârf ne-ar putea îmbunătăți calitatea vieții. Guvernul ar putea realiza un program prin care să sprijine instalarea de aparate de aer condiționat care să utilizeze cea mai mare parte a acestui surplus energetic.

Stocarea energiei

Această direcție pare să fie prima care a atras atenția autorităților publice. Noile fonduri pentru instalarea de panouri solare obligă și la instalarea de acumulatori.  Stocarea unei părți din energia produsă poate contribui la scăderea presiunii pe rețeaua națională de distribuție.

Sistemul are nevoie de contoare inteligente

Piața energiei trebuie să mai facă pași în direcția liberalizării. Pentru ca aceste măsuri să funcționeze este nevoie ca locuințele să fie dotate cu contoare inteligente. Aceste contoare ar permite vânzarea energiei la prețuri diferite, în funcție de vârfurile de producție. Astfel, energia ar fi mai ieftină în intervalele cu producție mare, de exemplu orele în care soarele are intensitatea maximă. Consumatorii ar învăța să utilizeze mai multă energie în aceste intervale. Mașinile de spălat rufe sau prepararea mâncării ar putea fi programate în aceste intervale.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *