Categorii
Scurte

Câte locuințe sunt goale în România?

Cu ajutorul datelor publicate de către Institutul Național de Statistică putem estima câte locuințe din România nu sunt utilizate. Numărul obținut este surprinzător de mare și aruncă o umbră serioasă asupra entuziasmului imobiliar.

Câte locuințe sunt goale în România? Se pare că stocul de locuințe goale din țară a depășit 1,5 milioane și se îndreaptă vertiginos spre pragul următor. Construim cu avânt, fără să știm cui îi sunt destinate toate aceste proiecte.

Din datele Institutului Național de Statistică și estimările noastre, știm că în România există circa 9,3 milioane de unități locative. De asemenea, din indicatorii statistici de dezvoltare durabilă, publicați de către INS, știm că în 2018 trăiau, în medie, 2,606 persoane într-o gospodărie. Mărimea gospodăriilor avea un trend descendent, deci probabil că în prezent vorbim de 2,5 persoane pe gospodărie.

De asemenea, din datele provizorii ale Recensământului știm că în decembrie 2021 populația rezidentă a României era de 19 053 800 de locuitori. A trecut un an de atunci și România a mai pierdut în jur de 100.000 de locuitori, prin sporul natural și cel migratoriu. Probabil, populația rezidentă a României este astăzi de 18,95 milioane locuitori.

Știind că o gospodărie este formată, în medie, din 2,5 persoane putem estima numărul unităților de acest tip. Pentru a reuși acest lucru, împărțim populația rezidentă de 18,95 milioane la gospodăria medie de 2,5 persoane.

18 950 000 / 2,5 = 7 580 000

Rezultatul ne relevă faptul că în România există 7,58 milioane gospodării. Există în jur de 9,3 milioane de locuințe și unele gospodării utilizează două apartamente sau case. Acestea sunt localizate în aceeași curte sau pot fi distribuite în zone diferite.

Pentru a cuprinde și aceste proprietăți, putem să presupunem că gospodăriile utilizează în jur de  7,8 milioane locuințe. Cum  stocul național este de 9,3 milioane, putem concluziona că 1,5 milioane de locuințe din România nu sunt utilizate.

Dar dacă datele INS nu sunt corecte?

Analiza noastră a plecat de la premisa că datele de la Recensământ sunt corecte. Totuși, la Recensământ au fost adăugați din surse administrative 2,5 milioane de rezidenți (circa 13%). Există o posibilitate, pe care nu o putem ignora, ca populația rezidentă reală să fie mai redusă. Acest lucru schimbă, în profunzime,  situația stocului neutilizat de locuințe.

De exemplu, dacă populația reală este de doar 18 milioane, situația s-ar prezenta în felul următor:

18 000 000 / 2,5 = 7 200 000

Dacă în România există doar 7,2 milioane gospodării, probabil că numărul de locuințe neutilizate tinde spre 2 milioane.

Câte locuințe se mai pot construi?

Încheiem din nou prin a ne întreba pe ce anume se bazează entuziasmul dezvoltatorilor imobiliari? Populația României se reduce anual cu circa 100.000 de persoane, deci, în medie, se eliberează echivalentul a 40.000 de gospodării (locuințe).

Stocul național de locuințe a crescut în ultimii ani cu câte 150.000 de unități și probabil că majoritatea proiectelor sunt concentrate în orașele mari. Nu avem încă date pentru marile orașe din România, dar în București, în ultimii 10 ani, a fost înregistrată o nouă scădere a populației cu 166 de mii de locuitori. Explicația este că populația nerezidentă, formată din studenți și angajați, este foarte mare în acest oraș.

Orașele mari care se dezvoltă economic continuă să fie destinații atractive pentru dezvoltatorii imobiliari. Ritmul de construcție în aceste zone probabil că va crește după ce trecem de criza economică. De asemenea, să nu uităm că din stocul total de locuințe câteva sute de mii sunt bune de demolat. Acestea necesită investiții prea mari pentru a fi locuibile sau sunt amplasate în localități în prag de dispariție.

De Gabriel

Sunt un economist care scrie pe platforma Inițiativa Privată în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile care abundă în articolele mele.

3 răspunsuri la “Câte locuințe sunt goale în România?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *