Categorii
Intern

Un nou val al emigrației se conturează în România

România a experimentat mai multe valuri de emigrație în ultimele zeci de ani. În afară de migrația determinată de regimul dictatorial, restul valurilor au fost motivate de dorința de a câștiga venituri superioare. Țara s-a dezvoltat semnificativ după aderarea la Uniunea Europeană și acum asistăm la formarea unui nou val al migrației, care nu mai este determinat de foame. Acest val este format din angajații remote care au venituri suficient de mari pentru a putea trăi în alte țări. Creșterea costurilor de viață din România nu face decât să accelereze acest proces de migrație.

Un nou val al emigrației se conturează în România și acesta nu este motivat de nivelul veniturilor din țară. În ultimele decade, au existat numeroase valuri de migrație din România, dar acestea au fost determinate de regimul politic dictatorial sau de dorința românilor de a câștiga mai mulți bani. România a progresat enorm în ultimii 17 ani și acum are o clasă medie care obține venituri suficient de mari pentru a putea locui în vestul Europei. În condițiile pandemiei COVID-19, o mare parte a acestei categorii a ajuns să lucreze de la distanță. Chiar dacă mai trebuie să treacă pe la biroul companiei de 3-4 ori pe an, aceștia lucrează aproape exclusiv de la distanță.

În cadrul populației formată din acești angajați remote a început să se contureze un val de migrație particular, care se va accentua în următorii ani. Tot mai mulți dintre ei își dau seama că pot trăi într-un apartament aproape de mare în Italia, Grecia sau Spania la costuri comparabile cu cele din România sau chiar mai mici. Prin relocare ei beneficiază automat de servicii publice de calitate, de posibilitatea de a realiza turism și de un regim de viață mult mai echilibrat și relaxant. În plus, munca remote le permite să migreze fără problema  găsirii de joburi în țara de destinație.  Două sau trei drumuri pe an vor fi suficiente pentru rezolvarea obligațiilor fiscale și de muncă din țară.  Ei vor putea să rămână în țara de destinație cea mai  mare parte din an.

De ce pleacă?

Angajații din clasa de mijloc migrează pentru că viața din România a devenit extrem de scumpă comparativ cu calitatea ei. Da, veniturile sunt mai mari ca niciodată în istorie și românul mediu își permite să trăiască mai bine ca oricând, dar cu aceiași bani el ar putea trăi și mai bine pe malul Mării Egee sau a Oceanului Atlantic. Altfel spus, până în prezent românul mediu și a crescut standardul de viață prin majorarea veniturilor. România a ajuns însă într-un punct de inflexiune. Progresele foarte rapide nu mai sunt posibile. Mulți aleg acum să emigreze, pentru că doar așa pot obține o creștere semnificativă a calității vieții.

În plus, începând cu pandemia COVID-19 prețurile din România au crescut într-o manieră accelerată. Prețurile imobiliarelor, amenajărilor interioare, din HoReCa sau din supermarketuri au ajuns la niveluri comparabile cu cele din Europa de Vest. Acestea au crescut atât de mult încât în prezent se pot cumpăra apartamente în Portugalia, Spania, Italia sau Grecia la prețuri mai scăzute decât în orașele medii și mari din România.

România pierde putere de cumpărare

Acest val de migrație va fi unul extrem de dureros pentru România. Cei care au migrat în valurile anterioare, munceau în țările din Vest și trimiteau bani în țară. Cu capitalul respectiv se construiau case și se susținea consumul. Cei care pleacă acum, se duc să-și trăiască viața la standarde superioare. Veniturile lor se mută din România în țările de destinație. România pierde consumatori cu venituri medii și ridicate, deci se va produce o diminuare a cererii. Pentru o perioadă de timp, acești emigranți vor rămâne rezidenți fiscali ai României și vor continua să plătească impozite aici. Ulterior, după ce se vor acomoda în țările de destinație, își vor schima și domiciliul fiscal. Multe firme care utilizează munca remote acceptă prestarea de oriunde din lume, deci schimbarea domiciliului fiscal va fi o formalitate.

După 20 de ani în care România a beneficiat de veniturile diasporei, acum asistăm la o inversare de trend. Aceasta va contribui la încetinirea ritmului de creștere economică al României.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *