Categorii
Intern

Vaccinarea poate relansa turismul în T2

Unul dintre cele mai interesante și rapide efecte economice ale campaniei de vaccinare anti-COVID va fi relansarea turismului în aprilie 2021. Relansarea turismului este amplificată de faptul că foarte multe categorii de bugetari au fost declarate drept esențiale.

Vaccinarea poate relansa turismul în T2. Astăzi, 27 ianuarie 2021, la o lună de la începutul campaniei naționale de vaccinare, situația din România este surprinzător de bună. Chiar dacă suntem încă departe de atingerea unui procent de imunizare de 65-70%, suntem într-o poziție mai bună ca a multor țări din lume. Mai mult de 500.000 de români s-au vaccinat cu cel puțin o doză din cele două obligatorii și pe listele de programare din cele mai multe județe nu mai există locuri disponibile mai devreme de luna martie.

Pentru economia națională cel mai bine ar fi să ajungem la imunizarea de turmă cât mai repede posibil, deci succesul campaniei nu poate decât să ne bucure. Până atunci însă ne confruntăm cu o situație care este extrem de interesantă din punct de vedere economic.

În primul rând, trebuie să menționăm că există o penurie de vaccinuri pe piață. În Uniunea Europeană au fost aprobate până astăzi vaccinurile dezvoltate de doar două companii și acestea nu au cum să satisfacă imediat cererea imensă, motiv pentru care producția se livrează în tranșe. Și după cum știm penuria favorizează apariția pieței negre. Evident, la nivel macroeconomic nu are sens să analizăm cum X a dat o șpagă pentru a sări rândul. Efectul asupra imaginii de ansamblu este nesemnificativ.

În al doilea rând, zilnic auzim de categorii de angajați la stat care obține statutul de esențială. Această campanie națională de salvare a bugetarilor generează efecte economice extrem de interesante. Sunt deja atât de mulți esențiali, încât probabil că aparatul de stat va fi imunizat până în aprilie.

Vaccinarea poate relansa turismul în T2

Efectul economic imediat va fi o relansare a turismului local. În aprilie sărbătorile pascale ortodoxe și catolice sunt decalate, deci bugetarii vor avea două vacanțe într-o perioadă scurtă de timp. Există 300 de mii de profesori în România și o parte vor fi imunizați până în luna aprilie. Ei vor avea libertatea să practice activități turistice.

Mulți bugetari nu și-au utilizat voucherele de vacanță din 2019 și 2020 și urmează să primească și pentru 2021. Cu voucherele disponibile și libertatea recâștigată, bugetarii vor pune umărul la relansarea turismului în aprilie 2021.

Ținând cont de cele enunțate, ne exprimăm convingerea că aprilie 2021 va fi o lună de excepție pentru turismul românesc. Creșterea cererii pentru industrie, după peste un an de restricții și pierderi, se constituie într-un factor de motivare pentru hotelieri.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *