Categorii
Opinii

Voucherele pentru telemuncă pot impulsiona economia

Dezvoltarea unui sistem de compensare a costurilor angajaților remote ar putea să stimuleze anumite sectoare din economia României. Creșterea cheltuielilor asimilate salariilor ar duce la reducerea TVA-ului deductibil și ar stimula piața imobiliară rezidențială.

Voucherele pentru telemuncă pot impulsiona economia locală. Migrarea unei părți a angajaților din România spre munca de la distanță produce schimbări structurale în economia României. În primul rând, dezvoltarea muncii remote afectează negativ diverse sectoare precum cel al clădirilor de birouri, magazinelor și restaurantelor din proximitatea lor, al vânzărilor de automobile etc. Aceste afaceri suferă datorită distanțării sociale și restrângerii activității, dar probabil au să-și revină în timp, când viața va redeveni sigură.

Angajații remote trebuie să fie compensați

Salariații cărora li se cere să-și mute activitatea de la birou la domiciliul lor ar trebui compensați financiar de angajatori. Acești angajați ajung practic să-și folosească spațiul personal, internetul, electricitatea, mobila personală etc. în interesul firmei. Cheltuielile suplimentare ale angajaților în favoarea firmelor ar putea fi înțelese dacă ar fi excepționale, dar atunci când devin cutumă este inacceptabil ca aceștia să nu fie compensați. Deoarece venitul angajaților este redus cu aceste costuri firmele ar trebui să le asigure niște plăți compensatorii. Soluția cea mai la îndemână ar fi ca firmele să plătească niște „vouchere pentru munca remote”. Voucherele lunare ar putea  contribui la creșterea încasărilor statului și la dezvoltarea unor sectoare economice.

Acordarea de compensații financiare pentru telemuncitori va determina probabil o creștere a cererii pentru joburile care pot fi realizate de la domiciliu cu efect indirect în scăderea cererii de spații de birouri.  Proprietarii de birouri ar putea să creadă că aceste compensații îi va dezavantaja pentru că va duce la o creștere a cererii pentru locuri de muncă la distanță, deci la o scădere a cererii pentru spațiile lor. În realitate, introducerea sistemui de compensare ar obliga managementul firmelor să aleagă între două costuri atunci când își fac strategia. Alegerea ar depinde de productivitatea din cele două medii, de riscuri, de dorința de control, de exercitarea controlului etc. Deci proprietarii spațiilor de birouri ar trebui să sprijine măsurile de compensare a angajaților pentru că altfel munca la domiciliu ar fi o alternativă fără costuri pentru firme.

Voucherele pentru telemuncă pot impulsiona economia

Prin adoptarea măsurii, angajații vor fi compensați și va crește atractivitatea spațiilor de birouri. Astefel, vor fi generate mișcări extrem de interesante în economia României. Dintre cele evidente le putem menționa pe următoarele:

1) Plățile compensatorii către angajați vor determina o schimbare a structurii cheltuielilor dintr-o companie. O parte din costurile firmelor se vor muta dinspre chirii și utilități spre cheltuieli asimilate salariilor. Companiile nu își vor mai putea deduce la fel de mult din TVA. Cu alte cuvinte, autoritățile financiare  ar avea de returnat mai puțin TVA și ar putea direcționa cheltuieli în alte direcții.

2) Voucherele acordate salariaților ar permite creșterea veniturilor acestora; Tichetele ar contribui direct la majorarea puterii de cumpărare a angajaților. O puterea mai mare de cumpărare ar duce la creșterea cererii și deci a încasărilor statului din TVA.

3) Condiționarea utilizării voucherelor pentru plata chiriei și a utilităților ar putea fi un factor de impact care scoate din economia subterană o mare parte a contractelor de închiriere de locuințe. Un efect secundar în această direcție ar consta într-o creștere

4) Voucherele ar putea duce la o creștere a sectorului imobiliar premium, mai ales dacă valoarea acestora este ridicată. În funcție de dimensiunea compensației, unii angajați ar putea opta pentru schimbarea locuințelor cu unele mai mari, din cartiere mai bune, cu finisaje de calitate mai bună. Angajații cu locuințe proprietate personală, ar putea negocia cu angajatorii majorări salariale și compensații mai scăzute.

5)  Tichetele ar permite intrarea muncii remote în faza următoare de dezvoltare. Proprietarii de locuințe, care beneficiază de vouchere ar putea să le folosească pentru a închiria apartamente în alte orașe din care să lucreze pentru diferite perioade de timp.

Autoritățile trebuie să modifice legislația

Autoritățile centrale trebuie să găsească rapid o soluție pentru compensarea pierderilor angajaților care au fost forțați să lucreze de acasă. Această măsură va avea efecte pozitive și pentru proprietarii de spații de birouri. De asemenea, are potențialul să transforme radical piața chiriilor la apartamente.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *