Factorii de producție variabili (Variable production factors) sunt resursele utilizate în procesul de realizare al bunurilor economice, a căror cantitate poate fi modificată pe termen scurt. Firma poate reacționa la o creștere bruscă a cererii printr-o creștere a nivelului producției. Cu alte cuvinte, aceasta va utiliza o cantitate suplimentară de factori de producție variabili. Practic, acești factori sunt cei dependenți de nivelul producției. În această categorie de factori de producție sunt incluse munca, energia și materiile prime.
O companie care se confruntă cu o creștere bruscă a cererii pentru produsele sale poate acționa în două modalități.
- Dacă suspectează că modificarea cererii este excepțională, poate să reacționeze prin creșterea prețurilor. Astfel, aceasta va evita să-și modifice nivelul de producție. Acest comportament va apărea și când schimbarea scalei de producție este prea complicată.
- Dacă firma consideră că majorarea cererii este una de durată, poate încerca să-și majoreze oferta. Soluția optimă ar fi să investească în tehnologie, dar aceasta este de durată și ar putea pierde oportunitatea. Alternativa ar fi să utilizeze mai mulți factori de producție variabili. De exemplu, să angajeze mai mulți salariați și, deci, să folosească mai mult factor muncă în procesul de producție.