Putem folosi salariul mediu brut ca bază? Sindicatele din educație amenință Guvernul României că nu vor ieși din grevă până nu se rezolvă problema salarizării debutanților. Ei solicită o ordonanță de urgență prin care să se adopte utilizarea salariului mediu brut ca bază de calcul pentru veniturile debutanților. Solicitarea este una extrem de ciudată pentru că are potențialul să dezechilibreze profund raporturile dintre salariații bugetari.
Poate că este util să subliniem faptul că nu suntem împotriva grevei. Salariile din sistemul de educație sunt mizerabile și marea majoritate a cadrelor didactice merită să obțină venituri decente. Problema noastră este că legarea formulei de calcul de o medie, deci un indicator dinamic, nu este logică din punct de vedere economic sau matematic. Sindicaliștii nu își dau seama ce solicită.
Salariul mediu brut este un indicator dinamic
Salariul mediu brut din România este dinamic, adică valoarea sa se schimbă permanent. Forța de muncă din economie se schimbă constant, afectând și media. Permanent se fac angajări, se aprobă pensionări, sunt concediați salariați etc. Orice medie se comportă în acest fel.
De obicei, salariul mediu brut are un trend de creștere, dar uneori, în special în perioadele de criză, poate chiar să scadă. Probabil că sindicatele nu vor ca veniturile din educație să urmărească strict media, ci vor să se raporteze la valoarea ei la momentul recalculării.
Tehnic acest lucru este posibil, dar pe termen mediu și lung va genera dezechilibre profunde în modul de calcul al salariilor. Din momentul în care un Guvern ar accepta să lege formula de calcul a veniturilor unei categorii de bugetari de salariul mediu brut, s-ar deschide o cutie a Pandorei. În sistemul bugetar s-ar forma o spirală nesfârșită a solicitărilor de majorare a veniturilor. Există anumite categorii de bugetari care sunt atât de numeroase încât în urma recalculării veniturilor, ar avea loc creșterea salariului mediu brut. Evident, ajustarea zilnică a salariilor nu este posibilă. Guvernul poate utiliza salariul mediu de la o anumită dată, dar când vor apărea diferențe semnificative, între acesta și cel real, sindicatele vor ieși din nou în stradă.
Cutia Pandorei și spirala protestelor
Faptul că salariul mediu brut este un indicator dinamic face ca utilizarea sa ca bază să fie problematică. În România există mai mult de un milion de bugetari. Să presupunem că, începând cu 1 ianuarie 2024, Guvernul acceptă să lege salariul profesorilor de cel mediu brut. Ne putem imagina o succesiune precum următoarea.
- Se recalculează salariul pentru cei circa 300 de mii de profesori în baza acordului guvernamental. Dacă salariul unui debutant va fi egal cu cel mediu, veniturile tuturor profesorilor vor crește cu 35-40%.
- Deoarece profesorii din sistemul preuniversitar reprezintă mai mult de 5% din forța de muncă din România, recalcularea ar determina creșterea imediată a salariului mediu brut.
- Veniturile mai bune ale profesorilor vor stimula alte categorii de bugetari să solicite majorări. Și acestea vor solicita utilizarea ca bază a salariului mediu brut. Evident, va fi vorba de noul salariu mediu, superior celui utilizat pentru profesori.
- Guvernul cedează și acceptă solicitările acestei categorii.
- Are loc nouă creștere a salariului mediu brut național.
- Procesul este repetat de toate sindicatele bugetarilor.
- Profesorii constată că salariul mediu brut utilizat în formula lor de calcul nu mai corespunde realității și declanșează o nouă grevă.
- Etc.
Solicitările sindicale ar putea fi exprimate în altă formă
Solicitarea sindicatelor urmărește diferențierea salariaților cu și fără studii superioare. Ideea fiind că salariul minim ar trebui să fie baza de calcul pentru salariații necalificați, nu pentru profesorii care au studii superioare. Totuși, după cum am explicat mai sus, utilizarea unui indicator dinamic nu este o soluție potrivită.
Ce anume ar trebui să solicite sindicatele? Experții care au elaborat solicitările avansate către minister ar trebui să se raporteze la salariul minim brut. Acesta este utilizat de angajatorii din întreaga economie. Pentru a diferenția debutanții din învățământ de angajații necalificați, sindicaliștii ar putea solicita ca salariul de bază al acestora să fie un multiplul al celui minim național. De exemplu, salariul unui debutant în sistemul de învățământ ar putea fi calculat plecând de la 1,5x-2x din salariul minim brut.
În acest fel, s-ar forma o bază stabilă și predictibilă de calcul. Majorările ulterioare ale salariului minim brut ar fi urmate și de recalcularea celor din educație. De asemenea, în urma grevelor ulterioare, celelalte categorii de bugetari nu ar putea solicita legarea de salariul mediu brut. Astfel ar dispărea riscul unei spirale inflaționiste care să fie alimentată de ajustările salariale.
Un răspuns la “Putem folosi salariul mediu brut ca bază?”
Acesta este motivul pentru care Romania se afla acum in greva. Iar nerespectarea unei legi fundamentale a sistemului bugetar – utilizarea ca baza a salariului mediu brut, poate ruina economia nationala pe termen mediu si lung. De aceea trebuie gasita o solutie mai corecta si responsabila pentru a rezolva conflictul sindical si a veni in ajutorul profesorilor, fara insa sa se creeze ol.