Categorii
Opinii

Concedierile din IT accelerează inteligența artificială

Concedierile din industria IT vor fi urmate de adoptarea pe scară largă a programelor de inteligență artificială. Peste 2-3 ani, după ce economia mondială va lăsa în urmă criza actuală, vom constata că multe dintre joburile actuale nu vor mai exista.

Concedierile din IT și mișcările recente de pe piață ale companiilor de profil accelerează activitatea din zona de inteligența artificială. Pe măsură ce restructurările vor produce efecte, firmele din tehnologia informațiilor vor încerca să-și înlocuiască cât mai mult din forța de muncă cu programe bazate pe inteligența artificială. Se anunță o perioadă extrem de propice pentru companiile care livrează pe piață astfel de soluții. Acestea ar putea fi active investiționale de top în următorii ani.

Firmele de IT încearcă să-și îmbunătățească indicatorii

Ani de zile,  tehnologia informațiilor a fost într-o bulă a cărei creștere părea să nu se mai oprească. O mare parte din banii ieftini de pe piață au fost direcționați către start-up-urile din această industrie, prin programe de accelerare și fonduri de capital de risc. Pentru că nu au fost nevoite să obțină venituri de pe piață, aceste firme au fost interesate de indicatori alternativi. De exemplu, multe dintre ele au oferit licențe pe viață sau acces gratuit la produsele lor doar pentru a-și crește numărul de utilizatori. Ca să accelereze procesul, ele și-au mărit echipele la niveluri greu sustenabile. Un comportament de acest gen nu este posibil în firmele care se ghidează după regulile pieței. Nu poți angaja la nesfârșit fără să vinzi.

Scumpirea banilor ieftini a forțat firmele să se întoarcă la piață și la menirea lor primordială, acea de a vinde. Din a doua jumătate a anului trecut a început o goană pentru îmbunătățirea indicatorilor financiari ai companiilor. Acestea au început din nou să fie preocupate de vânzări, randamente și costuri. Astfel a început fenomenul concedierilor din IT.

IT-ul românesc nu este ferit de criză

Pe plan internațional, companiile de profil au început să-și ajusteze echipele încă de la finalul anului trecut. Este suficient să răsfoim puțin presa internațională pentru a ne intersecta cu știri legate de firme multinaționale care concediază zeci de mii de salariați.  Aceste știri ar fi trebuit să fie suficiente pentru a ne convinge de faptul că firmele IT din România nu vor putea evita valul mondial. Totuși, până recent a existat mult optimism în IT-ul românesc, inexplicabil dacă ne gândim la faptul că majoritatea firmelor lucrează pentru multinaționalele care fac disponibilizări.

Zilele trecute ni s-a confirmat că optimismul nu era justificat și că IT-ul românesc nu poate fi ferit de concedieri. Pentru moment, acestea sunt limitate ca număr și mulți nu sunt încă îngrijorați de fenomen. Ar trebui totuși să ne așteptăm ca în lunile viitoare fenomenul să accelereze.

Unele joburi din IT urmează să dispară

Situația economică din prezent grăbește adoptarea programelor de inteligență artificială și în cadrul firmelor din industria tehnologiei informației. În prezent, acestea concediază masiv pentru a-și îmbunătăți indicatorii economici și multe dintre ele vor căuta soluții alternative pentru înlocuirea angajaților disponibilizați. Programele de AI promit să preia o mare parte din sarcinile de birou și este de așteptat ca firmele din tehnologie să adopte noile metode de lucru.

În 2-3 ani situația economică se va îmbunătăți, dar locurile de muncă sacrificate acum nu vor fi reactivate. Programele bazate pe AI vor înlocui definitiv angajați care astăzi par indispensabili.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *