Categorii
Scurte

Mai poate BNR să apere leul?

Cursul euro este pe punctul să depășească pragul psihologic de 5 lei. BNR l-a apărat cu succes ani întregi, dar este greu de crezut că va mai putea face acest lucru în contextul economic actual. După depășirea pragului, probabil că instituția va lăsa cursul mai liber.

Mai poate BNR să apere leul în actualul context economic? Este greu de crezut că banca centrală va reuși să păstreze cursul euro sub pragul psihologic de 5 lei. Până acum, cursul a fost apărat cu succes, chiar dacă mulți economiști prognozau depășirea pragului, încă de acum 10 ani. Factorii economici actuali și contextul internațional fac ca misiunea să nu mai fie la fel de ușoară.

De ce va fi misiunea BNR dificilă?

  1. Ratele ratate din PNRR reprezintă miliarde de euro care nu vor mai intra în țară. Stabilitatea cursului a avut la bază și așteptările ca în țară să intre miliardele de euro aferente PNRR. Cum Guvernul României ezită să înceapă reformele asumate, vom încasa mai puțin bani prin acest program. În țară vor intra mai puțini euro, fapt care va schimba echilibrul pe piață și se va resimți în curs.
  2. Suntem în prelungirea exercițiului financiar 2014-2020 și în țară trebuie să mai intre doar unele diferențe de sume. Fondurile europene care mai pot intra în țară vor fi limitate până la implementarea proiectelor din actualul exercițiu financiar. Altfel spus, oferta de euro de pe piața internă se va reduce.
  3. Recesiunea determină reducerea remitențelor trimise din diaspora. Activitatea economică a încetinit în vestul Europei și acest lucru se reflectă deja în sumele trimise ca remitențe în țară. De exemplu, în timpul sărbătorilor pascale, leul s-a apreciat mai puțin ca în alți ani, semn că în România nu au intrat la fel de mulți euro.
  4. Economia și-a oprit creșterea, deci fundamentele pe care se baza cursul leului nu mai sunt la fel de stabile. Conform datelor inițiale, în trimestrul 1 din 2023 economia României a crescut cu doar 0,1%. Economia stagnează și piața este inundată cu lei. Este greu de crezut că excesul de monedă de piață nu va influența cursul de schimb.
  5. Bonus: Greva profesorilor are potențialul să influențeze decisiv situația economiei. În sistemul preuniversitar există aproape 300.000 de profesori și, dacă în urma grevei aceștia obțin o parte din revendicări, efectul se va simți din plin în economie și în deficitul bugetar. Fie că se va împrumuta sau va crește taxele, statul va pune presiune pe masa monetară și pe cursul de schimb.

Ce nu face BNR?

Pentru a apăra pragul psihologic, nu este suficient ca BNR să intervină pe piața valutară. Instituția ar trebui să aibă o politică monetară completă și strictă. În prezent, dobânda de referință este cu peste 4% sub  rata inflației și masa monetară este supradimensionată. Leii sunt prea ieftini și, în mod absolut firesc, acest lucru se va reflecta în cursul de schimb.

Depășirea pragului psihologic va avea ca efect și o reducere a disponibilității BNR de a apăra cursul. Psihologic, cei 3 bani care lipsesc pentru ca un euro să valoreze 5 lei sunt mai importanți decât primii 20-30 de bani de după prag. Ne putem deci aștepta ca până la final de an cursul să ajungă la 5,2-5,3 lei.

 

De Gabriel

Sunt un economist care scrie pe platforma Inițiativa Privată în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile care abundă în articolele mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *